marți, 8 septembrie 2009

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria mica

Naşterea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, care este sărbătorit în 8 septembrie.
Presfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu Maria s-a născut din părinţi în vârstă, care mai înainte fuseseră fără copii, pe nume Ioachim şi Ana, ca răspuns la rugăciunile lor. Creştinii ortodocşi nu mărturisesc doctrina romano-catolică a Imaculatei Concepţii a Mariei, prin care se presupune că Maria a fost ferită de păcatul strămoşesc pe care noi toţi îl purtăm ca urmare a descendenţei din Adam şi Eva, anticipând astfel naşterea lui Hristos cel fără de păcat. Biserica Ortodoxă mărturiseşte, bineînţeles, că Maica Domnului a primit păcatul strămoșesc, fiind concepută la fel ca întreaga omenire şi astfel a avut nevoie de mântuire ca și noi. Credinţa ortodoxă nu tratează subiectul foarte clar, reținând doar mărturisirea că Maica Domnului ar fi primit păcatul originar și că Maria a devenit Preacurată în momentul Bunei Vestiri.
Intre sfintii Bisericii Ortodoxe, Binecuvantata Fecioara Maria ocupa un loc aparte.Biserica o numeste "mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare decat serafimii".Ea este onorata ca Maica Dumnezeului nostru, dar este foarte clar inteles ca ea nu face parte din Sfanta Treime si nu este slavita ca Dumnezeu.
Cele mai importante epitete pe care le folosim cu referire la Fecioara Maria sunt: Theotokos (Maica Domnului sau Nascatoare de Dumnezeu), Aeiparthenos (Pururea Fecioara) si Panagia (Preasfanta)."Maica Domnului" a fost introdus la Sinodul din Efes din anul 431 iar "Pururea Fecioara" la Sinodul din Constantinopol (553). "Preasfanta" nu a fost niciodata definit din punct de vedere dogmatic, dar este acceptat si folosit de intreaga Biserica Ortodoxa.Numele de Theotokos este de o deosebita importanta, intrucat ne explica bazele devotiunii noastre pentru Fecioara Maria: noi o onoram pentru ca este Maica Dumnezeului nostru. Parintii de la Sinodul din Efes au introdus termenul Theotokos pentru a defini latura umana a lui Iisus (pe langa cea dumnezeiasca).
Daca ne gandim adanc la semnificatiile frazei biblice "Cuvantul a devenit trup", intelegem cat de important a fost rolul Fecioarei Maria in implinirea acestei taine.Dumnezeu, care tine seama de libertatea de a alege a oamenilor, nu a vrut sa se intrupeze fara acceptul Sfintei Fecioare si a asteptat consimtamantul ei: "Iata-ma, roaba Domnului sunt; sa se implineasca ceea ce ai spus" (Luca i,38).Iata ce spune Nicolae Cabasila: "Intruparea nu a fost numai lucrarea Tatalui, a Puterii Sale si a Sfantului Duh, dar si cea a vointei si credintei Fecioarei. Asa cum Dumnezeu S-a intrupat din proprie vointa, tot asa El a dorit ca mama Sa sa Il poarte in pantece din proprie vointa".
Biserica Ortodoxa crede ca Maica Domnului dupa ce a murit in trup, s-a inaltat in ceruri si sade acum la picioarele lui Dumnezeu si intervine pentru cei ce i se roaga ei. Desi inaltarea in ceruri a Maicii Domnului nu a fost dogmatizata de catre Biserica Ortodoxa, ea este unanim acceptata si face parte din Traditia Bisericii.
Calendaristic, Sfanta Maria Mica inseamna sfarsitul verii si inceputul toamnei. Sf. Maria Mica se pazeste prin nelucrare, la fel ca Sf. Maria Mare. Tot in preajma acestei sarbatori, romanii nu aprind focul in vatra, timp de doua zile, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala. Este ziua in care pasarile migratoare, in special randunelele, pleaca in stoluri spre regiunile mai calde, iar insectele si reptilele se ascund in pamant, semn ca e timpul sa inceapa lucrarile agricole de toamna. Incepe sezonul targurilor si al nuntilor. De la Sfanta Maria Mare pana la Sfanta Maria Mica se culeg plante bune de leac, dar si vita-de-vie. Iar pentru ca este timpul innoirilor, se organizeaza targurile si nuntile (sezonul nuntilor incepe in 16 august si se sfarseste la 14 noiembrie). In unele zone, femeile care isi doresc copii trebuie sa mearga in aceasta zi la biserica, precum Ioachim si Ana, caci Dumnezeu le poate indeplini dorinta. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si femeile insarcinate, pentru ca Maica Domnului sa le ajute sa nasca usor. In fiecare casa de crestini trebuie sa existe icoana Maicii Domnului, iar in aceasta zi candela trebuie sa arda neincetat. Cercurile Sfintei Marii Zilele de 7 si 9 septembrie se tin si ele prin nelucrare. E rau de arsuri: cine lucreaza in aceste zile va avea parte de multe nenorociri. Sarbatoarea este tinuta indeosebi de mame, care, temandu-se ca arsurile se pot abate asupra copiilor lor, nu gatesc in aceste zile. Traditia spune ca oala cu mancare aflata pe foc in aceste zile se va varsa si va provoca arsuri copiilor. Din batranii se stie ca aceia care nu vor tine aceste zile si vor lucra vor avea parte de izbituri, de lovituri, de dureri circulare in jurul capului. Nerespectarea sarbatorii aduce paguba casei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu