sâmbătă, 8 august 2009

Maramures - Cavnic

Stâlpul Tătarilor din Cavnic numit uneori şi Piatra Scrisă este un monument ridicat în 1736 în cinstea victoriei locuitorilor din Cavnic asupra hoardelor tătare ce înaintau spre Baia Mare in 1717. Monumentul inalt de 7.2 metri are următoarea inscriptie: "Anno 1717 usque hic fuerunt tartaris" (in anul 1717 până aici au ajuns tătarii).
In Cavnic trebuia sa mai atingem si paltinul secular - care insa a fost taiat intre timp de noul primar-politist (!) care credea ca paltinul este gaunos si deci periculos, insa uimire, dupa taiere nu s-a descoperit nici macar o gaura in trunchi, dar poate pe locul acela va rasari o bodega ori cine mai stie ce...
"Logolda" sau ruinele unei topitorii din aur ni s-a refuzat vederii deoarece accesul va fi permis vizitatorilor doar dupa amenajare... cine stie cand:(...
Iluzia optica de la Vf. Dealului (Pasul Neteda) a ramas la fel de pierduta intr-un oarecare viitor deoarece nu exista marcaje ale locului, iar de intrebat nu aveam pe cine, caci pe drumul respectiv nu era... tipenie de om:).
Am vazut insa pastravaria, frumos construita, partia de sky, diverse pensiuni-gigant, frumos pre-semnalizate si marcate, ca deh! reclama este sufletul comertului si mai bine o ciorba de burta decat un paltin secular.
Anna - intrebandu-se nu cand ci... daca...vreodata ne vom trezi din visul ignorantei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu